India 75 år: Hva skjer med «verdens største demokrati»?

Samtale med Elisabeth Eide og Terje Skaufjord

Dato

12. nov

Tid

15:00

Pris

50kr-100kr

I 2023 blir Kina passert av India som verdens mest folkerike stat. Lenge har landet også blitt omtalt som «verdens største demokrati», men nå utvikler nasjonen seg i en stadig mer autoritær retning.

Siden 2014 har det hindunasjonalistiske partiet BJP, med statsminister Narendra Modi i spissen, hatt makten. BJPs ideologi, som kombinerer autoritær patriotisme med diskriminering av minoriteter og kompromissløs økonomisk liberalisering, står i strid med det India som ble fritt for 75 år siden. Den gang på sekulær grunn – og med respekt for mangfold. Utenriks har India stormaktsambisjoner, og står i konflikt med Kina og Pakistan. Med krigen i Ukraina har også Modi vist seg som en spiller som går sine egne veier, og har unnlatt å ta avstand fra Russlands invasjon.

Om panelet

Elisabeth Eide er forfatter, journalist og professor emerita ved OsloMet. Hun har skrevet flere romaner og en rekke fagbøker, spesielt om internasjonale spørsmål.

Terje Skaufjord er pensjonert lektor med historie som hovedfag. Han har siden 1970-tallet skrevet om internasjonale temaer i aviser og tidsskrifter, og hatt et særlig engasjement for afrikanske og asiatiske land.

Eide og Skaufjord har bodd, arbeidet og reist mye i India, men også i Afghanistan og Pakistan. Sammen har de skrevet «Pakistan – midt i verden» (2010) og «Afghanistan – ingen fred å få» (2014).


« Tilbake til 2022-programmet