Treretters med Sultne Gutter og Sellanraa

Kokebokforfatterne og matpåvirkerne «Sultne gutter» kommer til Basta, og sammen med de flinke folka på Sellanraa lager de en treretters meny i ekte Sultne-Gutter stil.

Sellanraa   19:00   629kr

Les mer    Kjøp billett

Aids-epidemien – historien vi glemte

Med Pål Vegard Hagesæther, Ketil Slagstad og Pål Plassen

Har aids-epidemien forsvunnet fra Norges kollektive hukommelse? Forfatter Pål Vegard Hagesæther og medisinhistoriker Ketil Slagstad gjør et dypdykk i en historie som er avgjørende for å forstå Norge på 80- og 90-tallet. Fra ofrene, fordommene og skjebnene på den ene siden – til forskningen, medisinen og håpet på den andre.

Rådhussalen   11:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Skulpturvandring i Midtbyen

Med Gustav Borgersen

En times byvandring med fokus på utendørskunst. Oppmøte utenfor Sellanraa.

Sellanraa   11:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Norske skyldnere

Med Karl-Fredrik Tangen, Runar Døving og Gunhild Tøndel

Vi betrakter gjerne penger som noe tilforlatelig. Men burde det være slik? Denne samtalen drøfter koblingen mellom penger og moral – og hvorvidt de riktige spørsmålene om penger og gjeld kan gi en bedre forståelse for mye som skjer i Norge i dag.

Kunsthallen   11:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Kjernekraft i Norge – ville drømmer eller seriøse løsninger?

Med Sunniva Rose, Eirik Wahlstrøm og Jo Skårderud

For mange står kjernekraft som svaret på fremtidens klima- og energiutfordringer. Men er tanken om norsk kjernekraft i det hele tatt realistisk? Vi kaster oss inn i en av vår tids store debatter.

Rådhussalen   12:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Å se verden fra et annet perspektiv

Med Alex Iversen og Alexa Døving

Fra drapet på Benjamin Hermansen til Black Lives Matter. Fra antirasisme til kanselleringskultur. Basta inviterer til samtale om hvordan rasisme diskuteres i norsk offentlighet og rasismedebattens mange forgreininger. Hva legger vi egentlig i rasisme i 2023, og hvordan har begrepet utviklet seg med årene?

Kunsthallen   12:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Adopterte: Ofre eller heldiggriser?

Med Synne Sun Løes

Solskinnshistorie eller tragedie – aldri noe midt imellom. Forfatter Synne Sun Løes er adoptert, og bruker egne erfaringer som «annerledesbarn» til å rette et kritisk blikk mot den unyanserte og endimensjonale fremstillingen marginaliserte grupper ofte får i media.

Rådhussalen   13:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Hvordan skrive historie

Med Anette Holmlong Storeide, Ketil Slagstad og Trygve Riiser Gundersen

Historieskriving og litteratur har alltid vært tett forbundet. Historikerens bilde av fortida kan bare finnes som tekst, som fortelling – ja, som litteratur. Men hvordan skriver man da historie? Hør hva som skjer når historiefagets normer møter skjønnlitteraturens lekenhet.

Kunsthallen   13:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Den nye fisken – kampen om lakseskatten

Med Simen Sætre og Jon Olaf Olaussen

Boka «Den nye fisken» kastet et kritisk søkelys mot myndighetenes forhold til sjømatnæringa, og gjorde både politikere og befolkning klar over hvor stor påvirkningskraft lakselobbyen har i Norge. Hør samtalen om «Den nye fiskens» rolle i innføringen av grunnrenteskatt for havbruksnæringen.

Rådhussalen   14:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Lumholtz’ gjenferd

Med Morten Strøksnes og Frode Lerum Boasson

Carl Lumholtz var Norges eneste tropeoppdager og ble nevnt i samme åndedrag som Nansen og Amundsen. Hans historie har aldri blitt fortalt. Før nå.

Rådhussalen   15:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Vårt kjemiske liv

Med Unni Eikeseth og Ågot Opheim

Har du oversikt over hvilke kjemiske stoffer du møter i løpet av en dag? Hør Unni Eikeseth, forfatteren av boka Vårt kjemiske liv, fortelle om stoffene vi omgir oss med i hverdagen og hvordan vi kan unngå dem.

Kunsthallen   15:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

OL på Lillehammer

Med Magnus Helgerud og Pål Plassen

Visste du at en Lillehammer-mann ble byens rikeste i årene før OL, da han slo seg opp på pins? Eller at pornoblader også kastet seg på OL-bølgen og skrev en olympisk sex-guide?

Kunsthallen   16:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Kunstig intelligens – Venn eller fiende?

Med Inga Strümke og Jo Skårderud

Norges nye KI-superstjerne kommer til Basta! Boka «Maskiner som tenker» tok landet med storm tidligere i år. Få med deg forfatter og fysiker Inga Strümke når hun går i dybden på tematikken som både skremmer, begeistrer og fascinerer en hel verden.

Kulturtorget   17:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Skogen med Sverdrup-Thygeson

Med Anne Sverdrup-Thygeson

Skogen er en del av identiteten vår. Den går som en grønn tråd gjennom hele vår historie. Men selv om vi fremdeles er dypt avhengig av skogens råvarer, er det viktigere enn noensinne å ivareta den. Hvordan forener vi disse to behovene?

Kulturtorget   18:00   70kr-120kr

Les mer    Kjøp billett

Tilgjengelighet

Rullestol

Alle scener og arrangementer er tilgjengelig for rullestolbrukere, og har handicaptoalett.

Hørselshemming

Alle scener og arrangementer er utstyrt med teleslynge.

Ledsager

Vi aksepterer ledsagerbevis og gir gratis ledsagerbillett. Det er dessverre ikke mulig å kjøpe ledsagerbillett på nett, men send en e-post til post@litteraturhusetitrondheim.no, så reserverer vi billetten for deg.

Takk til våre partnere